De kosten van data-recovery van een NAS komen bij Digirec zijn 325 Euro of 450 Euro per harde schijf die nodig is om de data te recoveren. Dit is inclusief btw en exclusief eventuele nieuwe opslag.
Deze tarieven gelden als het lukt zonder dat de schijven dermate ernstig defect zijn dat zij naar het laboratorium moeten. Dit is bij Raid configuraties vaker het geval dan bij losse harde schijven omdat er vaak 1 of meer schijven mogen vervallen.

Zie de tarieven voor RAID-recovery

Er zijn een aantal redenen waarom RAID data-recovery moeilijker kan zijn dan data-recovery van een enkele harde schijf:

  1. RAID-configuraties gebruiken meerdere harde schijven om gegevens op te slaan, wat betekent dat er meer dan één schijf moet worden geanalyseerd tijdens het recovery-proces. Dit kan het proces tijdrovender maken.
  2. RAID-configuraties gebruiken vaak hun eigen bestandssysteem, wat betekent dat standaard bestandssystemenrecovery-tools mogelijk niet werken. Speciale recovery-tools kunnen nodig zijn om de gegevens te herstellen.
  3. RAID-configuraties gebruiken redundante data om gegevens te beschermen, maar als deze redundante data beschadigd is, kan dit het herstelproces compliceren.
  4. Als een of meer harde schijven in de RAID-configuratie fysiek beschadigd zijn, kan dit het herstelproces nog complexer maken, omdat fysieke schade aan de harde schijf meestal kan leiden tot een permanent verlies van gegevens.

In het algemeen is RAID data-recovery moeilijker dan data-recovery van een enkele harde schijf, omdat er meer factoren in het spel zijn en omdat speciale tools en kennis nodig zijn om het proces te voltooien. Als je belangrijke gegevens hebt opgeslagen op een RAID-configuratie, is het daarom belangrijk om regelmatig backups te maken en goed te onderhouden.


Wat is RAID

RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een technologie waarbij meerdere harde schijven worden gecombineerd tot één logische schijf of “array”. Hierdoor kunnen gegevens op meerdere harde schijven worden opgeslagen, wat resulteert in verbeterde prestaties en betere bescherming van gegevens.

Er zijn verschillende soorten RAID-configuraties, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Hier zijn enkele populaire RAID-niveaus:

  1. RAID 0: gegevens worden op meerdere schijven gesplitst en opgeslagen, wat leidt tot verbeterde prestaties. Er is echter geen redundante data, dus als een schijf faalt, worden alle gegevens verloren.
  2. RAID 1: gegevens worden op twee schijven gespiegeld, wat betekent dat de gegevens op de ene schijf exact hetzelfde zijn als op de andere. Dit biedt een goede bescherming van gegevens, maar leidt niet tot verbeterde prestaties.
  3. RAID 5: gegevens worden op meerdere schijven gesplitst en er is ook een deel redundante data opgeslagen. Als een schijf faalt, kunnen de gegevens worden hersteld met behulp van de redundante data. RAID 5 biedt een goede balans tussen prestaties en bescherming van gegevens.
  4. RAID 6: soortgelijk aan RAID 5, maar er is nog meer redundante data opgeslagen, wat betekent dat twee schijven kunnen falen voordat er gegevensverlies optreedt.

RAID-configuraties zijn populair omdat ze kunnen helpen om gegevens te beschermen en de prestaties te verbeteren. Ze zijn echter niet volledig betrouwbaar, omdat als er meerdere schijven falen, er toch gegevensverlies kan optreden. Het is daarom belangrijk om regelmatig backups te maken van belangrijke gegevens, zelfs als je gebruikmaakt van een RAID-configuratie.