Veelal wordt gedacht dat als men een NAS gebruikt, de data altijd veilig is. Wat echter vergeten wordt is dat ook een NAS kan crashen. Zo kunnen 1 of meer harde schijven defect raken. Afhankelijk van de soort configuratie zoals RAID 0 ofwel striped, RAID 1 ofwel mirrored, RAID 5, RAID 10 al dan niet met een hot spare, is de kans op het herstellen van de data groter of kleiner.

De kosten van data-recovery van een NAS komen bij Digirec zijn vanaf 325 Euro of 450 Euro per harde schijf die nodig is om de data te recoveren. Dit is inclusief btw en exclusief eventuele nieuwe opslag om de gerecoverde data op te zetten.

Zie de tarieven voor datarecovery van NASSEN

Er zijn een aantal redenen waarom data-recovery van een NAS-apparaat complex kan zijn:

  1. Verschillende besturingssystemen: NAS-apparaten gebruiken meestal een specifiek besturingssysteem, zoals Linux of FreeBSD, wat betekent dat traditionele data-recovery-tools die zijn ontworpen voor Windows of MacOS mogelijk niet werken. Dit kan het proces van data-recovery complexer maken.
  2. Specifieke hardware: NAS-apparaten gebruiken vaak specifieke hardware, zoals RAID-arrays, wat betekent dat traditionele data-recovery-tools die zijn ontworpen voor individuele harde schijven mogelijk niet werken. Dit kan het proces van data-recovery nog complexer maken.
  3. Netwerkafhankelijkheid: Omdat NAS-apparaten zijn verbonden met een netwerk, kan het proces van data-recovery complexer zijn omdat er rekening moet worden gehouden met netwerkconfiguraties en toegangsrechten.
  4. Bestandssysteem: NAS-apparaten gebruiken vaak een specifiek bestandssysteem, zoals ext3 of XFS, wat betekent dat traditionele data-recovery-tools die zijn ontworpen voor andere bestandssystemen mogelijk niet werken. Dit kan het proces van data-recovery nog complexer maken.

In het algemeen is data-recovery van een NAS-apparaat complexer dan data-recovery van een individuele harde schijf, omdat het rekening moet houden met verschillende factoren, zoals het besturingssysteem, de hardware, het netwerk en het bestandssysteem. Als je probeert data te herstellen van een NAS-apparaat, is het daarom raadzaam om een professioneel data-recovery-bedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met het herstellen van gegevens van dit soort apparaten.

 

Wat is een NAS:

NAS (Network Attached Storage) is een soort opslagapparaat dat is verbonden met een netwerk en kan worden gebruikt door verschillende computers om gegevens op te slaan en te delen. In tegenstelling tot een externe harde schijf die alleen kan worden gebruikt door één computer, kan een NAS-apparaat door meerdere computers op hetzelfde netwerk worden gebruikt.

Een NAS-apparaat kan worden gebruikt voor het opslaan van bestanden, zoals foto’s, video’s, muziek en documenten, en het biedt toegang tot deze bestanden vanaf elke computer op het netwerk. Sommige NAS-apparaten bieden ook extra functies, zoals het streamen van media naar andere apparaten, het maken van backups en het installeren van apps.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor het gebruik van een NAS-apparaat. Ten eerste biedt het een gemakkelijke manier om bestanden te delen met andere computers op hetzelfde netwerk. Ten tweede biedt het een centrale locatie om bestanden op te slaan, zodat je niet hoeft te zoeken naar bestanden op verschillende computers. Ten derde biedt het een extra laag van beveiliging, omdat de bestanden op het NAS-apparaat opgeslagen zijn in plaats van op een enkele computer die gemakkelijk kan worden gestolen of beschadigd.

In het algemeen is een NAS-apparaat een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar een gemakkelijke manier om bestanden te delen en te beschermen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het NAS-apparaat alleen toegankelijk is op het netwerk waarop het is aangesloten, dus als je toegang tot je bestanden wilt hebben vanaf andere locaties, zul je misschien andere oplossingen moeten overwegen.