Een externe harde schijf is kwetsbaar. Een harde schijf die valt, zal het in veel gevallen blijven doen, maar heeft mogelijk wel een belangrijke tik opgelopen. Zorg dus altijd direct voor een back-up van uw belangrijkste gegevens. De kans is namelijk groot dat uw externe harde schijf na verloop van tijd alsnog stuk gaat.

Hard disk recovery

Is uw (externe) harde schijf defect? In veel gevallen kunnen wij – ondanks eventuele hardwarematige problemen – toch nog data van uw (externe) hard disk recoveren. Wij beschikken over specialistische hardware voor dergelijke problemen.

Schijven met veel slechte sectoren (bad sectors), beschadigde oppervlakken (platters), een slechte motor, firmware-problemen, storingen aan de leeskop (head) zijn vaak niet meer uit te lezen. In die gevallen is Digirec dikwijls de stap tussen traditionele data recovery en de (duurdere) clean room recovery.

 

data recovery na head crash

Alleen de leeskop op het onderste leesarmpje lijkt nog goed te zijn.
De overige leeskopjes zijn van de armpjes ‘losgeslagen’.

 

Risico’s van data recovery hard disk

Data recovery van een harde schijf met harwarematige problemen brengt risico’s met zich mee. Niet alleen is data recovery moeilijker, er bestaat ook een risico dat er meer schade aan uw harde schijf ontstaat als wij deze schijf voor u onderzoeken. Dit is helaas inherent aan het onderzoek van een harde schijf met hardwareproblemen.

Hardwarematige problemen leiden vaak tot een tikkende harde schijf. Een tikkend harde schijf klinkt zo.

Een harde schijf die tikt heeft vaak schade opgelopen. Het kan echter ook zo zijn dat “slechts” uw controller defect is. Indien uw harde schijf bijvoorbeeld “verbrand” ruikt is dit vaak het geval. Daar de controller erg specifiek is voor uw harde schijf is het echter erg moeilijk om een controller te vinden welke geschikt is voor uw harde schijf.

Regelmatig worden wij gebeld door mensen die zelf in het bezit zijn van een  2e controller (zelfde merk, type, opslagcapaciteit en dezelfde “manufacturing date”. Vaak is er al geprobeerd deze over te zetten, waarna men tot de ontdekking komt dat dit niet werkt. De schijf gaat wel spinnen, maar wordt niet herkend door de computer.
Waar men vroeger redelijk eenvoudig controllers kon overzetten, zit er in de huidige generatie harde schijven vaak het nodige programmeerwerk aan om gegevens in de controller geschikt te maken voor exact die harde schijf. Hiervoor is de benodigde apparatuur en kennis voor in de laboratoria.

Cleanroom Recovery

De beste optie in het geval van een hardwarematig defecte (externe) harde schijf is cleanroom recovery. Bij cleanroom recovery wordt de harde schijf gedemonteerd in een stofvrije ruimte. Beschadigde onderdelen worden, waar nodig vervangen, waarna de data gerecoverd kan worden. De kosten van harddisk recovery variëreren globaal van 750 euro voor kleine harde schijven tot zo’n 1500 euro voor de grotere harde schijven. Bij NASsen en bijvoorbeeld RAID Recovery kunnen de kosten nog veel hoger liggen.

Voor een enkele schijf bedragen de recoverykosten 950 euro INCLUSIEF btw en exclusief nieuwe opslag op basis van no cure no pay. Prijzen voor NAS-sen en RAID systemen zijn op aanvraag en vaak na diagnose.

Omdat cleanroomrecovery voor met name particuliere klanten te duur is, zijn wij bereid om te kijken of we nog data voor u kunnen recoveren van uw defecte harde schijf. Wij verwachten hierbij echter wel dat u vooraf nadenkt over de optie van een cleanroom recovery.