Data recovery software kan een uitkomst zijn als u verloren bestanden wilt terugvinden. Maar let wel op. Een fout is snel gemaakt. Als u per ongeluk data schrijft naar de schijf die u wilt recoveren, overschrijft u wellicht juist die data die u zoekt.

Data recovery software: alleen op goede harde schijf

Probeer onderstaande software alleen op GOEDE harde schijven waar data van kwijt is. Schijven die slecht benaderbaar zijn, gaan vaak snel achteruit en kunnen door ‘doe het zelf-acties mogelijk zo ernstig beschadigd raken dat zij niet meer te recoveren zijn. Ook niet via een data-recoverybedrijf.

Hoe weet ik of mijn harde schijf nog goed is?

Heeft u een harde schijf die tikt of een harde schijf die niet of slecht benaderbaar is, gebruik dan geen data recovery software!

Data Recovery Software Programma’s

Recuva

Recuva is een data recovery programma dat eenvoudig is in gebruik. Aan de hand van een aantal vragen bepaalt het programma welk type bestanden het moet herstellen en in welke gebieden van de harde schijf deze bestanden zich moeten bevinden. Na een eerste scan waaruit blijkt welke bestanden kunnen worden teruggehaald, kun je als gebruiker aanvinken welke bestanden daadwerkelijk moeten worden gerecoverd.

recuva data recovery software

 

Restoration

Restoration is een ‘lightweight’ data recovery tool die al vanaf een usb-stick kan draaien. Het programma is slechts 413 Kb groot. Door bijvoorbeeld de extensie op te geven, wordt alleen gezocht naar bestanden met die extensie, maar er kan ook worden gezocht worden naar een (deel van) een bestandsnaam.

Restoration data recovery software

 

Undelete plus

Undelete plus is duidelijk en eenvoudig in gebruik. De gerecoverde bestanden worden netjes gesorteerd op bestandstype, waardoor het sorteren en recoveren van uw verloren bestanden nog makkelijker wordt. Undelete plus heeft een duidelijke en intuïtieve GUI (Graphical User Interface) waardoor Undelete Plus erg prettig werkt.

undelete plus

 

Photorec

Photorec is een erg goed programma voor het recoveren van gedelete bestanden. Met Photorec kun je ook bestanden recoveren uit de ‘lege disk’-ruimte. Zelfs als er geen MFT-records of directory entry’s meer bestaan, haalt Photorec de meest voorkomende bestandsformaten moeiteloos weer boven water. Photorec kan ook prima overweg met images van harde schijven (DD-bestanden).

Photorec is wel ingewikkelder in gebruik dan de data recovery programma’s die via een GUI (Graphical User Interface) te bedienen zijn. Photorec werkt namelijk op de command-line. Enige kennis is hier dus wel vereist, maar de resultaten zijn dan ook uitstekend. Photorec is bovendien goed te gebruiken voor het recoveren van bestanden uit een memorydump of uit een los bestand als bijvoorbeeld uit de Pagefile.sys of de Hyberfil.sys. Hiervoor moet Photorec wel worden gestart vanaf de command-line. Onder de GUI worden alleen alle aangesloten harde schijven getoond.

Photorec